Development Innovation Ventures of USAID to Implement Innovative Ideas (USAID-ev razvoj inovativnih poduhvata za implementaciju inovativnih ideja)

Opšti ciljevi

Inovativni poduhvati razvoja (Development Innovation Ventures - DIV) Američke agencije za međunarodni razvoj (United States Agency for International Development - USAID) prima Pisma namjera (Letter of Interest) za inovativne ideje kako bi ih pilotirali i testirali koristeći najsavremenije analitičke metode, te kako bi proširili rješenja koja pokazuju rasprostranjen uticaj i isplativost. Primarni cilj DIV-a je podržati otkriće boljih načina za rješavanje velikih problema.

Koje aktivnosti se finansiraju

DIV model podrazumijeva otvoreni grant natječaj koji podržava najperspektivnija rješenja koja pokazuju ekonomičnost i potencijal za primjenu. DIV podržava timove mladih preduzetnika, razvojne ekonomiste svjetske klase, javno-privatno partnerstvo, međunarodne nevladine organizacije i druge širom svijeta u razvoju.

Aplikant može biti bilo ko, bilo kakva organizacija ili institucija iz bilo koje zemlje u svijetu u kojoj USAID djeluje. To može biti laboratorij na univerzitetu, lokalna organizacija s dubokim kontekstualnim znanjem ili strastveni preduzetnik. Na kraju se očekuje primjena inovacija kroz javni sektor, privatni sektor, ili u nekim slučajevima kombinaciju oba.

Rok za prijave

Poziv je stalno otvoren-

Kriterij podobnosti

  • Američke i međunarodne organizacije, pojedinci, neprofitni i profitni entiteti, ukoliko rade u zemlji u kojoj je USAID aktivan.
  • Aplikanti trebaju imati potencijal da imaju veliki razvojni uticaj.
  • Aplikacije se mogu podnijeti bilo kada.
  • Aplikant može podnijeti neograničen broj pisama namjere; međutim, u isto vrijeme može podnijeti samo jedno pismo namjere za istu ideju.

Ako je pismo namjere odabrano, kandidati će dobiti puni prijavni obrazac sa uputama za podnošenje. Odabrane pune aplikacije će dobiti finansiranje za provedbu aktivnosti.

Za više informacija posjetite Development Innovation Ventures.

1. Dokaz koncepta/početno ispitivanje. DIV grantovi podržavaju uvođenje rješenja u kontekstu zemlje u razvoju kako bi se dobilo rano i realno rješenje u stvarnom svijetu. To uključuje testiranje tehničke, organizacijske, distribucijske i finansijske održivosti. Ključne aktivnosti mogu uključivati ​​procjenu potražnje korisnika, spremnost da se plati i ispravnost korištenja proizvoda i usluga, kao i dokumentiranje socijalnih ishoda u stvarnom svijetu, te troškova za provedbu rješenja. Grant je u rasponu od 25.000 do 150.000 dolara za provedbu aktivnosti u trajanju do dvije godine.

2. Ispitivanje i pozicioniranje na ljestvici. DIV grantovi podržavaju testiranje društvenog uticaja, poboljšanje rezultata i/ili tržišne održivosti, kao i operativnu profinjenost za izgradnju puteva održivosti. Grant varira od 150.000 do 1,5 miliona dolara za provedbu aktivnosti u trajanju do tri godine.

3. Prelazak dokazanih rješenja u primjenu. DIV grantovi podržavaju implementaciju dokazanih pristupa. To uključuje prilagodbu novim okolnostima i geografskim područjima. Operativni izazovi za primjenu trebaju biti identificirani i adresirani, dozvoljavajući podešavanja. Finansiranje i podrška trebaju omogućiti rast aplikanta, uključujući dodatne partnere koji će pomoći rastu projekta i van DIV podrške, ali zašto će trebati dodatni dokazi o uspjehu. Grantovi su u iznosu od 1,5 miliona dolara do 6 miliona dolara u Kategoriji A, a u Kategoriji B grantovi su u rasponu od 6 dolara pa sve do 15 miliona dolara za implementaciju aktivnosti u trajanju do pet godina.